fbpx

3 dagen bedenktijd: dít moet je erover weten

Yes, je hebt het voorlopige koopcontract van je nieuwe droomwoning getekend! Dan gaat vanaf dat moment de wettelijke bedenktijd van 3 dagen in. Maar, wat houdt dit eigenlijk in? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de bedenktijd.

Waarom een bedenktijd?

Om woningkopers te beschermen is de bedenktijd in het leven geroepen. Soms dien je namelijk snel te schakelen wanneer je jouw nieuwe droomhuis op het oog hebt. Vooral als er meer geïnteresseerden zijn. Door deze 3 dagen bedenktijd verklein je je risico. Het geeft je namelijk tijd om na te gaan of dat de vraagprijs realistisch is. Daarbij heb je de mogelijkheid om verdiepend onderzoek te doen naar de bouwkundige staat van het huis. Verder is het handig om te weten dat deze bedenktijd alleen voor jou geldt, als koper. Dus niet voor de verkoper.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De bedenktijd gaat in op de dag dat jij een exemplaar krijgt van het getekende koopcontract. Zoals al eerder benoemd, duurt de bedenktijd 3 volle dagen. Van deze 3 dagen moeten er 2 dagen werkdagen zijn. De bedenktijd kan niet eindigen op een zaterdag, zondag of feestdag. Op dat moment wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende dag. De notaris die het koopcontract opstelt legt hierin tevens vast wanneer de bedenktijd precies ingaat. Zo worden misverstanden voorkomen.

Om je hier alvast beeld bij te geven, hebben we onderstaand overzicht opgesteld.

Meer weten over de bedenktijd?

Wil je graag nog wat vragen stellen over de 3 dagen bedenktijd? Of wil je meer informatie ontvangen over het kopen of verkopen van een woning? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op!

X