fbpx
C&R Makelaars

Wat doe je eerst: huis kopen of verkopen?

Het is en blijft een lastig dilemma: ga je eerst een nieuwe woning kopen, of verkoop je eerst je huidige woning? In deze blog zetten we de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij. Zo kun je weloverwogen een keuze maken. Wel zo fijn, toch?

Eerst je huidige woning verkopen

Het grootste voordeel van eerst je huis verkopen? Je weet precies wat je woning opbrengt. Je hebt dus 100% duidelijk wat de mogelijkheden zijn bij de aankoop van jouw nieuwe droomhuis. Daarnaast voorkom je dubbele woonlasten.

Een nadeel van eerst verkopen is dat je tijdelijk zonder huis kan komen te zitten als het niet direct lukt een andere woning te vinden. Je moet dan vervangende woonruimte regelen. Wat inhoudt dat je ook 2 keer moet verhuizen.

Eerst huis kopen, dan verkopen

Heb je jouw nieuwe droomwoning al op het oog? Dan is het een overweging waard om eerst te kopen, voordat je je huidige woning verkoopt. Met een beetje geluk kun je de overdracht van beide woningen op elkaar afstemmen, zodat je niet met dubbele lasten komt te zitten.

Ook wanneer je er zeker van bent dat je je eigen woning snel verkoopt, is het een optie om eerst een nieuwe woning te kopen. Zeker als je een financiële buffer hebt die je helpt om eventuele dubbele woonlasten op te vangen.

Eerst kopen of toch verkopen?

We hebben je voor beide opties voor- en tegens gegeven. Je moet voor jezelf goed nagaan of je eerst wilt kopen of toch eerst je huidige woning wilt verkopen. Wanneer je er nog niet helemaal aan uit bent, kunnen onderstaande vragen je hierbij helpen:

  • Heb je al een specifiek huis op het oog dat je wilt kopen?
  • Wat is je budget en hoeveel speling heb je? Hoe meer speling je hebt, hoe minder erg het is als je huidige woning minder opbrengt dan verwacht.
  • Hoe goed ligt je huidige woning in de markt? Hoe beter deze in de markt ligt, hoe groter de kans dat je de woning snel verkoopt.

Last but not least: we raden je ook aan om sowieso langs een hypotheekadviseur te gaan. Het is belangrijk om je goed te laten informeren en te kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Dan kunnen wij daarna kijken wat we voor je kunnen betekenen!

X