fbpx

Energiebesparende maatregelen

Iedereen wilt in de loop der jaren graag zien dat de woning in waarde stijgt. Het laatste wat je wilt is dat de woning minder waard wordt en dat je in het ergste geval de woning met verlies zal moeten verkopen. Je bent hierbij natuurlijk altijd afhankelijk van de marktwerking, maar er zijn een aantal ingrepen die de waarde van een woning fors kunnen verhogen. We geven je graag een aantal tips om dit te realiseren.

Natuurlijk doet een nieuw likje verf of andere doe-het-zelf-klusjes al veel voor de verkoop van de woning. Toch zijn andere investeringen mogelijk. Vooral duurzaamheid neemt in de huidige tijd een steeds belangrijke rol in. Een duurzaam huis betekent lagere energiekosten: voor jou én voor toekomstige bewoners. Investeringen in energiebesparende maatregelen zie je ook terug in de waarde van de woning. Vooral als de investering voor een beter energielabel zorgt.

1. Het plaatsen van dubbele beglazing
De waarde van een woning wilt al snel zakken indien verouderde ramen met enkelglas het toonbeeld zijn. De aanwezigheid van dubbele (of zelfs driedubbele) beglazing speelt in het voordeel van de verkoper. Dat is niet geheel onlogisch: de jaarlijkse energierekening zal al snel dalen wanneer de warmte in de winter wordt binnengehouden. En tijdens de intens warme zomers van nu is het een groot voordeel dat het koel blijft binnen. Nog een voordeel van dubbel (of driedubbel) glas is dat het geluid buiten blijft. (Drie)dubbele beglazing isoleert goed, en naast het plaatsen van ramen die goed isoleren, kun je ook kiezen voor kunststofkozijnen. Deze isoleren goed, zien er altijd netjes uit én zijn makkelijk te onderhouden.

2. Energiebesparende maatregelen
(Drie)dubbele beglazing is dus van grote invloed op de waarde van de woning. De reden hiervoor is dat je flink bespaart op de maandelijkse energierekening. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het isoleren van kieren en gaten bij deuren, stopcontacten en bij ingebouwde verlichting. Deze energiebesparende maatregelingen hebben een grote invloed op de zogenoemde Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van de woning. Deze waarde geeft de hoeveelheid energie aan die er nodig is om een woning te ventileren, verlichten en op te warmen. Hoe lager de EPC-waarde hoe energiezuiniger de woning is, en hoe beter de woning is voor het milieu. Vooral het aanbrengen van dak-, vloer- en spouwmuurisolatie is belangrijk voor de EPC-waarde. Woningen met een lage EPC-waarde zijn aantrekkelijk voor potentiële kopers, aangezien ze dit veel geld kan besparen.

3. Plaatsen van energiezuinige apparaten
Er zijn een aantal plekken in de woning waar een renovatie er standaard voor zorgt dat de waarde van de woning omhooggaat. De keuken is er daar één van. Je dient hierbij wel rekening te houden met een terugverdienpercentage van 60 tot 120%. Uiteraard is het meest ideale als het terugverdienpercentage hoger is dan 100%. Cosmetische verbouwingen leveren een beperkte waardestijging van de woning op. Ze zijn namelijk trend- en smaakgevoelig. Het is maar de vraag of de toekomstige koper jouw droomkeuken net zo mooi vindt als jij. Bij veranderingen aan de keuken is het dus belangrijk dat de keuken niet te exclusief wordt: vaak zijn het de meest eenvoudige ingrepen die zich het best terug laten verdienen. Een voorbeeld van zo’n investering is het vervangen van de ingebouwde keukenapparatuur door nieuwe energiezuinige varianten en het vervangen van de frontjes of het keukenblad.

4. Slim investeren
Een voorbeeld van een slimme investering zijn zonnepanelen. Zolang je zelf nog de woning bewoont, profiteer je van de voordelen. Je wekt jouw eigen stroom op en je hoeft veel minder stroom van de energieleverancier af te nemen. Bovendien worden woningen met zonnepanelen in de meeste gevallen vaak (zo’n 70%) sneller verkocht dan gemiddeld omdat de lagere maandlasten aantrekkelijk zijn voor de nieuwe bewoners. Zonnepanelen zorgen er tevens voor dat het energielabel van de woning beter wordt. Eigenlijk verdienen zonnepanelen zich dubbel terug: eigen zonnestroom is goedkoper dan de stroom die je afneemt en potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor de woning.

Het antwoord op de vraag of energiebesparende maatregelingen zorgen voor een waardevermeerdering van de woning is dus JA.

Financiering investeringen
Energiebesparende investeringen zijn niet altijd even goedkoop. Echter, als je investeert kun je ervan uitgaan dat dit je op lange termijn ten goede komt. De waarde van de woning zal stijgen en het is makkelijker om de woning te verkopen. Daarnaast geldt bij woningen met een lage EPC-waarde dat het vaak mogelijk is om extra voordelig een hypothecaire lening af te sluiten. Hoewel het gaat om voordelen voor de koper die zal lenen, zal een deel van die voordelen via de hogere verkoopwaarde terugstromen naar de verkoper. Kun je extra geld lenen om energiebesparende maatregelen te nemen? Lees het in onze blog van volgende week!

X