fbpx
C&R Makelaars

Geen gasleidingen in nieuwbouw

Nieuwe huizen moeten al dit jaar niet meer worden aangesloten op het gasnet. Dat vinden regeringspartijen VVD en D66.

Op dit moment worden nieuwbouwhuizen verplicht aangesloten op het gas. Het kabinet was al voornemens om die regeling binnen vier jaar te schrappen, maar dat moet dit jaar nog gebeuren, vinden VVD en D66.

Vrijwel de hele Tweede Kamer wil het gasverbruik fors terugdringen om het klimaat te sparen en Groningen te kunnen ontzien. Nu worden bijna alle huizen in Nederland nog met gas verwarmd en moet een nieuwbouwwoning worden opgeleverd met een gasaansluiting.

Dat noemt D66-Kamerlid Rob Jetten ‘van de zotte’, omdat die de komende jaren toch plaats moet maken voor een aansluiting op bijvoorbeeld een warmtenet. Zijn VVD-collega Dilan Yeşilgöz-Zegerius wijst erop dat kapitaalvernietiging dreigt. “Waarom zouden we een huizenbezitter laten betalen voor een voorziening waar we vanaf willen? Dat vind ik niet logisch.”

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren had al een wetsvoorstel in de maak om een eind te maken aan de aansluitplicht. De Kamer buigt zich er komende donderdag over, maar VVD en D66 lijken haar nu de loef af te steken.

Het voorstel van de twee regeringspartijen is wel wat voorzichtiger dan dat van GroenLinks. Als er een goede reden is om een nieuwbouwwijk wel op het gasnet aan te sluiten, bijvoorbeeld omdat alternatieve verwarming buitensporig duur is, dan mag de gemeente van VVD en D66 een uitzondering maken.

De komende jaren worden er naar verwachting jaarlijks een kleine 60.000 nieuwe huizen gebouwd.

(BRON:WWW.RTLNIEUWS.NL)

X