Door je woning goed te beveiligen, voorkom je inbraken. Er zijn meerdere manieren om je huis goed te beveiligen. Wij geven je graag een aantal tips!
Tip 1. Doe alle deuren op slot. Oók voor eventjes.
De eerste, belangrijke stap is toch wel het op slot doen van alle deuren. Oók als je maar eventjes weg bent. Installeer gecertificeerde sloten op zowel je voordeur als alle andere buitendeuren. Inbrekers komen namelijk ook graag binnen via een balkon- of achterdeur.
Tip 2. Beveilig je deuren én ramen.
Wil je de inbraakkans met zo’n 90% verminderen? Beveilig dan je deur met een veiligheidsslot, gecombineerd met een veiligheidscilinder en veiligheidsbeslag. Doe ook altijd de deur(en) op slot.
Oké, de deuren zijn goed beveiligd nu. Houd je ook rekening met je ramen? Goede raambeveiliging wordt nog wel eens vergeten. Voorzie ramen van gekeurde en/of gecertificeerde raamsloten om inbraak te voorkomen. Verwijder daarnaast de naad tussen het raam en het venster met anti-inbraakstrips om het inbrekers nog lastiger te maken.
Tip 3. Schaf een alarmsysteem aan.
Met een alarmsysteem komt niemand onopgemerkt je huis binnen. Op het moment dat een raam-, deur- of bewegingssensor een indringer detecteert, gaat er direct een sirene af. Zo worden anderen gewaarschuwd, en wordt de indringer afgeschrikt. Maak ook kenbaar dat je een alarmsysteem hebt. Dit kun je doen door een sticker op je deur te plakken.
Tip 4. Laat inbrekers denken dat je thuis bent.
Er wordt niet ingebroken wanneer je thuis bent. Of dat het lijkt álsof er iemand thuis is. Ga je op vakantie? Laat dan een bewoonde indruk achter. Heb je smart home producten, is dit ideaal. Dan kun je eenvoudig timers instellen op je verlichting en tv.
Wanneer je geen smart home producten hebt, kun je de hulp van familie of je buren inschakelen. Vraag of zij bijvoorbeeld de auto af en toe even verrijden en of ze de post opruimen.
Tip 5. Berg waardevolle spullen veilig op.
Het is ontzettend belangrijk om waardevolle spullen uit het zicht te houden. Berg dan ook je laptop op in een kast, en laat je horloge niet rondslingeren. Houd daarnaast je sleutels goed bij, of berg deze ook goed op.
Tip 6. Vergeet je tuin niet!
In je tuin zijn inbrekers minder zichtbaar voor buren. Het is zaak om je tuin ook goed te beveiligen. Door je tuin te verlichten met verlichting die wordt geactiveerd door sensors, zet je de inbreker in de ‘spotlights’ wanneer hij de tuin insluipt. Verder kun je beveiligingscamera’s plaatsen in de tuin.
Tip 7. Start een buurt WhatsAppgroep en deel verdachte zaken.
Het is fijn als je buren een oogje in het zeil kunnen houden. Start een buurt WhatsApp met je buren en maak in je wijk zichtbaar dat de WhatsAppgroep let op verdachte zaken. Benieuwd of jouw wijk al een WhatsAppgroep heeft? Check dan de site van WhatsApp Buurtpreventie.
Tip 8. Vraag het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een kwaliteitskeurmerk voor woningen die tegen inbraak zijn beveiligd. Heb je dit Politiekeurmerk? Dan neemt de kans op een (geslaagde) inbraak af tot wel 80%! Om in aanmerking te komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen dien je te voldoen aan bepaalde eisen. De eisen zijn als volgt:
- Er moet goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen en deuren aanwezig zijn. Eventueel ook op de schuur of garage als de woning via een tussendeur bereikbaar is.
- Er moet verlichting bij de buitendeuren aanwezig zijn.
- Er moet goed zicht zijn op degene die voor de deur staat wanneer er iemand voor de deur staat. Het is belangrijk dat er goed zicht is op de straat vanuit de woning, maar ook dat de woning vanaf de straat goed zichtbaar is. Dit laatste bevordert namelijk de sociale controle en verminderd de kans op inbraak.
- Er moeten rookmelders op elke etage aanwezig zijn. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen zegt namelijk ook iets over brandveiligheid.