fbpx

Tips tegen inbraak tijdens vakanties

home_alone_plaatjeDe vakantie staat voor de deur. De tijd voor inbrekers om hun slag te slaan!

Iedereen kent wel de kerstfilm “Home alone” waarin inbrekers hun slag proberen te slaat tijdens kerstmis en thuisblijver Kevin door zijn gehele woning boobytraps plaatst.  Thuiskomen na de kerstvakantie en erachter komen dat er is ingebroken in je woning. Je zit er niet op te wachten. Een inbraak kan een grote impact hebben op je gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in je huis geweest, ze hebben aan je bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Zelf kun je er voor zorgen dat inbreken in jouw woning niet zo makkelijk is. Wij gingen op onderzoek uit en geven je de belangrijkste tips!

 1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
  Investeer in goede sloten en goed hang- en sluitwerk. Hierbij kan je het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) als uitgangspunt nemen. Heb je hierbij hulp nodig? Schakel dan een PKVW-bedrijf. Zij kunnen jouw woning controleren op inbraakveiligheid en geven je hierover advies.
 2. Heeft jouw woning een schuifpui? Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
 3. Hang geen adreslabel aan je sleutel(bos).
 4. Verstop geen huissleutels onder de deurmat of in een bloempot. Een inbreker kent deze verstopplaatsen, waardoor je het ze wel heel makkelijk maakt.
 5. Zorg voor voldoende verlichting rondom je woning.
 6. Sluit ramen en deuren goed af als je van huis gaat.
 7. Zorg dat er geen ladders, vuilcontainers of andere hulpmiddelen bij je woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 8. Zorg dat waardevolle spullen zoals een laptop of een tablet niet in het zicht staan of liggen.
 9. Berg waardevolle papieren en sieraden op in een kluisje en zorg ervoor dat je geen grote hoeveelheden geld in huis hebt.
 10. Ga je op vakantie? Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden. Misschien willen ze er zelfs wel voor zorgen dat je woning er bewoond uitziet door bijvoorbeeld de post op te ruimen en af en toe gordijnen open en dicht te doen.
 11. Als je met de auto op vakantie gaat, stel dan niet je huisadres in als ‘thuis’. Als je auto óf de navigatiesoftware wordt gestolen zou het anders direct duidelijk kunnen zijn dat je niet thuis bent en waar je ‘thuis’ is.
 12. Ga je niet met de auto op vakantie, vraag dan of de buurman deze af en toe wil verplaatsen.
 13. Hoe graag je iedereen via sociale media op de hoogte wil houden van alles wat je op vakantie meemaakt, doe dat niet. Foto’s en video’s op Facebook, Instagram & Twitter zijn erg handig voor inbrekers. Het is direct duidelijk dat je op vakantie bent. Plaats die mooie foto’s pas na terugkomst en vertel dan dat je vakantie geweldig was!

Wij wensen iedereen een fijne kerstvakantie toe!

 

X