fbpx

Het verschil tussen een waardebepaling en taxatie

Heb je plannen om te verhuizen en ben je benieuwd naar de waarde van je huidige woning? Of ben je nieuwsgierig of de vraagprijs van je droomhuis realistisch is? In je zoektocht zul je waarschijnlijk de termen “waardebepaling” en “taxatie” tegenkomen. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee begrippen? Beide geven immers informatie over de waarde van een woning. In deze blog leggen we het verschil tussen deze twee begrippen aan je uit.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is een schatting van de waarde van een woning. Deze schatting is gebaseerd op verschillende aspecten, zoals:

 • De locatie van de woning.
 • Het bouwjaar.
 • De grootte van het perceel en de woonoppervlakte.
 • Het type huis.
 • De verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een uitgebreid verslag waarin onder andere jouw woning, de locatie en referenties naar vergelijkbare woningen worden geanalyseerd. Net als bij een waardebepaling is een taxatie bedoeld om inzicht te krijgen in de waarde van een woning. Een taxatie is echter een diepgaandere analyse dan een waardebepaling. In het taxatierapport worden ook de huidige marktwaarde en de WOZ-waarde opgenomen. Dit rapport is een officieel document dat vereist is door hypotheekverstrekkers. Op basis van dit rapport bepaalt de hypotheekverstrekker hoeveel hypotheek hij je kan verstrekken.

Het verschil tussen een waardebepaling en taxatie

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een waardebepaling en een taxatie:

 • Een waardebepaling wordt vaak gratis aangeboden, terwijl er kosten verbonden zijn aan een taxatie.
 • Een waardebepaling geeft een ruwe schatting, terwijl een taxatierapport officieel en bindend is.
 • Voor het aanvragen van een hypotheek heb je een taxatierapport nodig, geen waardebepaling.
 • Een taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke en gecertificeerde taxateur, terwijl een waardebepaling wordt uitgevoerd door een makelaar.
 • Er zijn geen specifieke eisen verbonden aan een waardebepaling, maar aan een taxatierapport wel. Bovendien wordt een taxatierapport gecontroleerd door het gevalideerde instituut NWWI.
 • Voor een taxatie is meer tijd en werk nodig dan voor een waardebepaling.

Wanneer heb je een waardebepaling nodig?

Als je twijfelt over een verhuizing, is het interessant om eerst een gratis waardebepaling te laten uitvoeren. Hiermee kun je achterhalen of er overwaarde in je woning zit. Het is de eerste stap richting de verkoop van je woning.

Daarnaast is het gebruikelijk om een waardebepaling te laten uitvoeren voor een woning die je op het oog hebt. Zo kun je controleren of de vraagprijs realistisch is. Als de waardebepaling en vraagprijs echter ver uit elkaar liggen, moet je voor jezelf beslissen of je wilt investeren in die woning of verder wilt zoeken.

Wanneer heb je een taxatie nodig?

Heb je je droomhuis gevonden en wil je een hypotheek aanvragen? Dan ben je verplicht om de woning te laten taxeren. Het taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten, verhogen of overzetten van een hypotheek of (opstal)verzekering. Het rapport is ook noodzakelijk bij de verkoop van je woning, zowel onderling als aan een andere partij. Bovendien wordt een taxatierapport gebruikt om het vermogen van een persoon vast te stellen, bijvoorbeeld na overlijden of bij een echtscheiding.

Een waardebepaling of taxatie nodig?

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning of heb je een taxatierapport nodig? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met een van onze makelaars!

X