fbpx

Waardebepaling of taxatie

De meeste woningen zijn in de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen! Heb jij je wel eens afgevraagd wat de waarde van jouw woning zou zijn? Omdat er plannen zijn om te verhuizen of omdat je gewoon nieuwsgierig bent? Vaak kun je vrijblijvend een makelaar langs laten komen voor een indicatie van de huidige waarde van de woning. Maar noemen we dit nu een taxatie of een waardebepaling?

Verschil taxatie en waardebepaling

Stel: je bent je aan het oriënteren om een andere woning te kopen. Een waardebepaling kan je dan inzicht geven in de waarde van je huidige woning en dus in je bestedingsruimte. Het is een verklaring van een makelaar waarin de verwachte verkoopwaarde en het vraagprijsadvies wordt aangegeven. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en wordt niet getoetst door het onafhankelijk instituut NWWI. De waardebepaling wordt gemaakt om een goed advies te geven bij het te koop zetten van jouw woning. Een waardebepaling is echter niet voldoende voor de verstrekking van een hypotheek of het afsluiten van een verzekering. Daarvoor heb je een taxatie nodig.

Een taxatie is als het ware een op schrift vastgestelde verklaring van een gecertificeerde makelaar/taxateur over de waarde van de woning. Een waardebepaling is vaak een vrijblijvend advies, terwijl een taxatierapport een officieel en bindend document is dat door verschillende instanties gebruikt wordt (de bank, de verzekeraar en de Belastingdienst). Het maken van zo’n taxatierapport vereist vaak veel meer werk dan een waardebepaling. Het aantal uur dat een taxateur nodig heeft voor een taxatie verschilt per situatie en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de onderhoudsstaat en de omgeving. Om deze reden is een taxatie dus niet gratis. Het taxatierapport vermeld de huidige waarde van de woning, de belangrijkste eigenschappen, de omgevingsfactoren en de bronnen die de taxateur geraadpleegd heeft. De bank stelt vaak bepaalde eisen aan het taxatierapport. Ook dient het taxatierapport te worden goedgekeurd door een onafhankelijk instituut (NWWI).

Onafhankelijke partij

Niet iedereen mag een taxatie op de woning uitvoeren. Het is verstandig om een onafhankelijke partij in te schakelen. De taxateur mag namelijk geen voordeel hebben bij de uitkomst van het rapport, en mag dus niet betrokken zijn bij de aan- of verkoop van de woning. Op deze manier blijft de kwaliteit gewaarborgd.

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning of heb je een taxatierapport nodig? Wij helpen je graag verder!

X