fbpx

Zó richt je een kleine woonkamer in

Heb je een kleine woonkamer? Of heeft de woning die je net hebt gekocht geen ruime woonkamer? Dan kan het inrichten ervan een uitdaging zijn. Het is een puzzel om de juiste meubels uit te zoeken en om hier dan één geheel van te maken. Onze tips voor het inrichten van een kleine woonkamer helpen je hier bij!

Betrek je vloer erbij

De vloer is een cruciaal onderdeel van je woonkamer. Het bepaalt namelijk de sfeer van je interieur. Ontzettend belangrijk dus om je vloer bij het inrichten erbij te betrekken. Let bij het kiezen van een vloer ook op het materiaal. Want ga je voor een onderhoudsvriendelijke pvc-vloer of voor een natuurlijke, houten vloer?

Tip! Wanneer je kiest voor een tegelvloer, is het aan te raden om voor grote tegels te gaan. Hierdoor heb je minder voegen, wat er weer voor zorgt dat je kamer er ruimer uitziet. Voor bijvoorbeeld een laminaat of pvc-vloer is het aan te raden om voor brede planken te gaan.

Werk met lichte kleuren

Wellicht een open deur verhaal: maar werk met lichte kleuren op de muren. Lichte tinten geven een kamer een ruimtelijk gevoel. Donkere kleuren daarentegen zorgen ervoor dat de kamer kleiner lijkt. Wit is altijd een goed idee, maar ook lichtgrijs of taupe kleurige muren kunnen erg mooi zijn.

Creëer optisch meer ruimte

Met spiegels creëer je eenvoudig optisch meer ruimte. Door in je kleine woonkamer een grote spiegel op te hangen, laat je je kamer een stuk groter doen ogen. Spiegels weerspiegelen de ruimte, maar reflecteren ook het natuurlijke licht dat door de ramen naar binnen valt. En je kunt ook altijd checken of dat je haar nog goed zit. Wel zo fijn toch? 😉

Gebruik multifunctionele meubels

Wanneer je beperkte ruimte hebt, is het van belang om goed na te denken over de meubels. Door meubels te kiezen die je multifunctioneel inzet, wordt kostbare ruimte bespaard. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kist waar je op kan zitten, maar die je ook kan gebruiken om spullen in op te bergen? Enorm praktisch. Door deze slimme inzet van meubels heb je eveneens voldoende opbergruimte.

Maatwerk oplossingen

In een kleine woonkamer kan het verschil gemaakt worden met meubels op maat. Maatwerk oplossingen zorgen ervoor dat je élke centimeter in je kleine woonkamer benut. Het voordeel van meubels op maat is dat de woonkamer rustiger en georganiseerder oogt. Een grote, multifunctionele kast als tv-meubel, boekenkast en pronkstuk zal het goed doen in een ruimte.

Doe online inspiratie op via Pinterest

Een tip die ook altijd helpt, is door op Pinterest inspiratie op te doen. Zoek via Pinterest op ‘tiny house’. Tiny houses zijn ontzettend klein, maar wel efficiënt en ruimtelijk ingericht. Door te kijken hoe tiny houses ingericht zijn, doe je meteen inspiratie op voor jouw eigen woonkamer.

Werk verticaal

Je woonkamer mag dan wel klein zijn, je kunt wel de hoogte in. Dit raden we juist aan om te doen. Door een hoge kast te plaatsen in je woonkamer, laat je je kamer hoger lijken. Een brede kast laat de ruimte juist weer lager lijken. Maar ook het gebruik van verticale lijnen, door middel van bijvoorbeeld gordijnen van plafond tot vloer geven een ruimtelijk gevoel.

Maak het je eigen

De laatste en misschien wel de belangrijkste tip die we je mee willen geven is: maak het je eigen. Het is jouw huis. Creëer de sfeer die jij voor ogen hebt en maak het gezellig door persoonlijke elementen toe te voegen. Zo maak je van jouw huis een echt thuis.

 

X