fbpx

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Heb je jouw droomwoning op het oog? Dan is het tijd voor de onderhandelingen met de verkoper. Denk hierbij ook aan de ontbindende voorwaarden!

Ontbindende voorwaarden zijn de redenen om boetevrij af te zien van de koop van een woning wanneer het koopcontract al getekend is. Deze voorwaarden staan vermeld in het koopcontract. Wanneer je als koper voldoet aan één van de ontbindende voorwaarden, dan kan het koopcontract ontbonden worden. In deze blog vertellen we je over de 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

1. Voorbehoud van financiering

Een financieringsclausule geeft je als koper het recht om de koop te ontbinden als je met het oog op betaling van de koopprijs geen hypotheek kunt krijgen. Alleen kan dit niet zomaar: je krijgt als koper een zogenaamde inspanningsverplichting. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je geprobeerd hebt de financiering rond te krijgen. Dit doe je door bewijsstukken aan te dragen, zoals een afwijzingsbrief van een gerenommeerde geldverstrekker. De verkoper kan – als je voldoet aan de ontbindende voorwaarden van financiering – geen schadevergoeding eisen.

Bij het opnemen van een financieringsvoorbehoud spreek je een termijn af waarbinnen je de hypotheek geregeld moet hebben. In deze periode krijg je als koper de tijd om zekerheid te krijgen over de hypotheek.

2. Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

Ben je van plan om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie? Dan kun je als ontbindende voorwaarde laten opnemen dat de koop niet doorgaat als je geen hypotheek met NHG kunt afsluiten. Om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek mag de maximale koopsom niet hoger zijn dan € 355.000 (in 2022).

3. Voorbehoud bouwkundige keuring

Heb je een oudere woning op het oog? Dan is het zeker aan te raden om de voorwaarde ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ op te nemen als ontbindende voorwaarde.

Op het moment dat je een bouwkundige keuring laat uitvoeren, kom je meer te weten over de bouwkundige en technische staat van de woning en laat je de woning inspecteren op (verborgen) gebreken. Zijn er lekkages? Is het dak nog in orde? Of bevat het pand asbest? Vooraf bepaal je op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop, bijvoorbeeld bij een slechte fundering. Je kunt ook afspreken dat als blijkt dat er voor meer dan een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 10.000) aan werkzaamheden genomen moet worden, je van de koop afziet.

4. Voorbehoud verkoop eigen woning

Heb je een eigen woning die je pas gaat verkopen wanneer je een nieuwe woning hebt aangekocht? Dan is het mogelijk om een voorbehoud  van verkoop eigen woning op te laten nemen in het koopcontract. Lukt het niet om je woning voor een bepaalde datum te verkopen? Dan kun je de koopovereenkomst ontbinden. Houd er wel rekening mee dat de verkopende partij niet altijd akkoord gaat met zo’n voorwaarde, omdat het voor hen ook een risico met zich mee brengt.

5. Voorbehoud aankoop nieuwe woning (voor de verkoper)

Ook verkopers hebben de mogelijkheid om ontbindende voorwaarden toe te passen in het koopcontract. Als verkoper zet je je woning te koop, maar je geeft daarbij duidelijk aan dat de koop alleen doorgaat als er binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 6 of 12 maanden) een ander huis gevonden wordt. Lukt dat niet? Dan kun je de verkoop ongedaan maken, of de koper vragen om verlening met bijvoorbeeld nog eens 3 maanden.

Wanneer communiceer je ontbindende voorwaarden?

Zodra je een eerste bod uitbrengt op een huis, communiceer je ook direct jouw ontbindende voorwaarden. Je brengt bijvoorbeeld een bod uit onder voorbehoud van financiering en verkoop van je eigen woning. Deze ontbindende voorwaarden zijn dus onderdeel van je onderhandelingen met de verkoper. Op die manier kan de verkoper alle biedingen goed naast elkaar afwegen en een keuze maken.

Is je bod geaccepteerd en ben je eruit met de verkoper? Dan maakt de verkopende makelaar een voorlopig koopcontract op en neemt jouw ontbindende voorwaarden hierin mee.

Ontbindende voorwaarden formuleren

Ontbindende voorwaarden dienen altijd duidelijk geformuleerd te zijn. Als het te vaag geformuleerd is, kan het juridische problemen opleveren als jij je erop wilt beroepen. Bij het opstellen van ontbindende voorwaarden moet er objectief vastgesteld kunnen worden of de voorwaarde vervuld is of niet.

Als voorbeeld nemen we onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Benoem je niet specifiek wat je hieronder bedoeld? Dan bestaat de kans dat je in conflict komt met de verkoper als er werkelijk bouwkundige gebreken ontstaan. Voor jou zijn deze gebreken wellicht ernstig, maar dat hoeft niet zo te zijn voor de verkoper. Door bijvoorbeeld op te nemen dat alle kosten maximaal € 10.000 mogen bedragen, kun jij afzien van de koop als blijkt dat de onderhoudskosten boven deze € 10.000 uitkomen. Door jouw voorwaarden zo specifiek mogelijk te formuleren, voorkom je zo’n welles-nietesdiscussie.

Ontbindende voorwaarden aantonen

Het is niet makkelijk om van de koop af te zien, ook als de ontbindende voorwaarden goed geformuleerd zijn. Je hebt bewijsstukken nodig waarmee je aantoont waarom je het contract wilt verbreken. Kun je bijvoorbeeld de hypotheek niet rondkrijgen? Dan heb je schriftelijke afwijzingen nodig van minimaal 1 hypotheekverstrekker. Heb je deze bewijsstukken niet? Dan wordt het voorlopig koopcontract niet ontbonden zonder dat je een boete betaalt.

Los van de ontbindende voorwaarden heb je als particuliere koper recht op de 3 dagen bedenktijd. Binnen deze 3 dagen is het mogelijk om de koopovereenkomst kosteloos en zonder opgave van reden te ontbinden.

Tip: wanneer je graag meer informatie wilt over het aantonen van ontbindende voorwaarden, adviseren we je om contact op te nemen met een juridisch expert. Zo vermijd je dat je voor verrassingen komt te staan.

De risico’s als je geen ontbindende voorwaarden opneemt

Ontbindende voorwaarden in een koopcontract zijn er om jou als koper te beschermen. We geven je graag een voorbeeld. Stel je neemt geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract. En krijg je vervolgens de financiering niet rond? Dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. De verkoper kan de koopovereenkomst ontbinden op het moment dat je de woning niet kunt betalen. Maar als dit het geval is, moet je meestal een boete betalen ter hoogte van maximaal 10% van de koopsom.

Meer informatie over ontbindende voorwaarden?

Wil je graag nog wat meer informatie over ontbindende voorwaarden bij het (ver)kopen van een huis? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op door een mailtje te sturen naar info@crmakelaars.nl. Eén van onze makelaars neemt dan contact met je op en beantwoordt graag al jouw vragen.

X