fbpx
C&R Makelaars

De financiële mogelijkheden om de woning te verduurzamen

In de blog van vorige week is alles te lezen over de meerwaarde van energiebesparende maatregelen aan de woning. Ze dragen bij aan een beter milieu, meer wooncomfort en zorgen bovendien voor een lagere energierekening. Hiervoor dien je echter wel een eenmalige investering te doen en deze investering kan in sommige gevallen hoog oplopen.

Wie zijn woning wil verduurzamen maar hiervoor onvoldoende eigen middelen heeft kan dit op verschillende manieren financieren:

 • Hogere hypotheek
 • Energiebespaarlening
 • Groene leningen
 • Duurzaamheidsregeling

Hypotheek

Bij de meeste geldverstrekkers is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten indien je een woning koopt die energiezuinig is of indien je een woning koopt en energiebesparende maatregelen wilt treffen. Dit extra bedrag komt in dat geval bovenop de maximale hypotheek die je zou kunnen afsluiten op basis van het inkomen. De mogelijkheden:

 • Voor energiebesparende maatregelen die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen;
 • Voor een woning die reeds beschikt over een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 of lager heeft, kun je maximaal € 9.000 extra lenen;
 • Voor een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC 0 of lager met een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar kun je € 15.000 extra lenen.

Al deze mogelijkheden stellen wel de eis dat het minimaal brutogezinsinkomen € 33.000 bedraagt. Het extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Op het moment dat je nog niet weet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kun je kiezen voor het Energiebespaarbudget. Dit is mogelijk indien je een hypotheek met Nationaal Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Je kunt dan maximaal 6% van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming van de woning en later uitzoeken welke maatregelen het beste zijn. Het geld wordt niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort. Pas nadat er is aangetoond dat het geld aan energiebesparende maatregelen wordt besteed wordt het geld uitgekeerd. Een aantal geldverstrekkers bieden de mogelijkheid het Energiebespaarbudget af te sluiten zonder NHG.

Bovendien kun je bij verschillende banken in aanmerking komen voor korting op de rente van de hypotheek. Dit is meestal wanneer er sprake is van een energiezuinige woning of wanneer het energielabel omhooggaat na het nemen van energiebesparende maatregelen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die wordt afgesloten via het Nationaal Energiebespaarfonds, een fonds dat o.a. door de Rijksoverheid wordt gevuld. Deze lening is alleen bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, denk hierbij aan isolatie of de aanschaf van een zuinige HR-ketel.

Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen tot een maximaal bedrag van € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen hierop zijn “Nul op de Meter” (maximaal € 65.000) en “Zeer energiezuinig pakket” (maximaal € 50.000), die een looptijd hanteren van 15 jaar. Het rentepercentage van de leningen is afhankelijk van lening die afgesloten wordt. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Vereningen van Eigenaars (VvE) kunnen tevens gebruik maken van de Energiebespaarlening. Zij kunnen minimaal € 25.000 en maximaal € 10.000.000 (maximaal € 25.000 per appartement) lenen. De voorwaarde die gesteld wordt is dat de VVE uit minimaal 10 appartementsrechten bestaat. De lening kent een looptijd van 10, 15 of 30 jaar en het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. VvE’s kunnen dit geld gebruiken voor het aanbrengen van isolatiemateriaal, HR-glas of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes. Ook hier zijn de uitzonderingen “Nul op de Meter” (maximaal € 65.000 per appartement) en “Zeer energiezuinig pakket” (maximaal € 50.000 per appartement) van toepassing.

Groene leningen

GreenLoans (onderdeel van ALFAM (100% dochter van ABN AMRO)) heeft leningen speciaal voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen met bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. De looptijd van deze lening is minimaal 5 jaar en maximaal 15 jaar.

Bij de Rabobank kun je online de Duurzaamheidslening eigen woning afsluiten met een lage rente. Deze lening is af te sluiten voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, verschillende isolatiemogelijkheden en een warmtepomp. Het maximale bedrag dat je kunt lenen is € 50.000 en de looptijd is maximaal 10 jaar.

De ING heeft tevens een persoonlijke lening voor verbouwingen voor het verduurzamen van de woning. Voor klanten met een ING hypotheek is er een lage rente. De klanten die geen hypotheek hebben bij de ING betalen een hogere rente. Het maximale bedrag dat je kunt lenen is € 75.000 en de looptijd is minimaal 0,5 jaar en maximaal 8 jaar.

Duurzaamheidslening

Bij de (deelnemende) gemeenten kun je met de Duurzaamheidslening tegen een gunstig tarief geld lenen om de woning energiezuinig te maken. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar is het maximale bedrag dat je kunt lenen € 7.500, bij een looptijd van 15 jaar kun je een bedrag van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen. Daarnaast gelden de voorwaarden:

 • De maximale eindleeftijd is 75 jaar;
 • De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met minimum van € 250);
 • Geen eenmalige afsluitkosten;
 • De lening wordt als aflopend krediet bij BKR gemeld.

De eisen die aan de Duurzaamheidslening worden gesteld zijn:

 • Je bent eigenaar én bewoner van de woning waarvoor je de lening aanvraagt;
 • Je voldoet aan de voorwaarden van de gemeente.

Soms kun je meerdere leningen aanvragen voor energiebesparende maatregelen en in sommige gevallen kun je het combineren met een subsidie. Met de Energiesubsidiewijzer vind je het complete en actuele overzicht van subsidies https://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Toch met eigen spaargeld?

Met de lage spaarrente loont het nu om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie is te vergelijken met een rente van 10% op een spaarrekening.

Toch nog vragen over het verduurzamen van de woning naar aanleiding van de blog? Wij helpen je graag verder!

X